هم آفرینی داخلی: مراحل سفر تجربه ی مشتری

خلاصه این بخش از کتاب

تقسیم‌بندی مبتنی بر نیاز به سازمان‌ها امکان می‌دهد پیشنهادات و استراتژی‌های بازاریابی خود را منعطف‌تر کنند. در اقتصاد هم‌آفرینی، حفظ مشتری به‌جای جذب آن، به مهم‌ترین منبع رشد تبدیل شده است. این دیدگاه جایگزین مدل سنتی “قیف فروش” شده است که دیگر کارایی سابق را ندارد. اکنون، وفاداری مشتری به شکل یک حلقه در نظر گرفته می‌شود، جایی که حفظ روابط معنادار با مشتریان و دیگر ذینفعان، کلید موفقیت است. شرکت‌ها باید تمرکز خود را بر حمایت از افراد در تمامی مراحل سفرشان قرار دهند تا ضمن ایجاد ارزشی مشترک، آن‌ها را به همکاری بلندمدت ترغیب کنند.

اقتصاد هم‌آفرینی بر ایجاد روابط استراتژیک مبتنی بر منافع متقابل تأکید دارد و محوریت آن بر ذینفعان به‌جای سازمان است. سازمان‌ها باید چشم‌اندازهای معکوس را درک کنند؛ یعنی نیازها و اهداف مشتریان را در اولویت قرار دهند. به‌عنوان مثال، سفر مشتری برای خرید یک محصول ممکن است به‌طور مستقیم با پیشنهادات سازمان مرتبط نباشد، اما ایجاد رابطه‌ای معنادار، آن‌ها را به انتخاب سازمان ترغیب می‌کند. در این رویکرد، تمرکز بر ارزش‌های مشترک به جای صرفاً ویژگی‌های محصول، همکاری پایدار و رشد بلندمدت را ممکن می‌سازد.

مهم ترین نکات این بخش

  • در اقتصاد هم­ آفرینی، هدف از جذب مشتری به حفظ مشتری تغییر می­کند.
  • شش مرحله­ ی سفر تجربه­ ی مشتری عبارتند از آگاهی، کشف، ارزیابی؛ منجر به خرید، استفاده و دوباره ارزیابی.
  • از دریافت­ کنندگان ارزش­تان در حین عبور از یک مرحله­ ی سفر به مرحله­ ی دیگر حمایت کنید. هر انتقال را تبدیل به ارزیابی مثبت کنید.
  • تقسیم ­بندی مبتنی بر نیاز به سازمان­ها اجازه می­دهد تا پیشنهادات و رویکرد فروش/ بازاریابی خود را برای تناسب با سفرهای مختلف تجربه­ ی مشتری مودولار کنند.